Fina tider för abborrpimpel!

Fin abborre från en av områdets sjöar!

Stabila isar och lite mildare väder är en bra kombination för isfiske på våra vatten. Nu är det dags för sportlov då sportlovslediga familjer kan göra härliga utflykter med korvgrillning och fiske. Vi bjuder på några pimpeltips för ett lyckat fiske.

Abborre på pimpel
Abborre är både en god matfisk och den vanligaste fisken i våra vatten. I flera av våra sjöar som exempelvis Storhamrasjön finns abborre av riktigt fin storlek. Abborren nappar ofta bra på vintern och den enklaste och effektivaste tekniken för att pimpla abborre är med så kallad vertikalpirk och en färgglad pimpelkrok.
Vertikalpirken imiterar en liten fisk som jagar den färgglada kroken. Abborren som är en avundsjuk fisk försöker då stjäla bytet för den lilla fisken och nappar på kroken.
Man pimplar i regel abborre vid botten och någon decimeter upp. Vertikalpirken bör lämpligen vara omkring 4–6 cm lång, i tex. färgerna silver eller silver/guld, silver/koppar.

Vertikalpirk är effektiv för abborren. Här en Vänerpirk med rosa/lila färgkrok agnad med maggot..

Beprövade modeller är exempelvis Vänerpirken, Vimpirken, Bergmanpirken, Anderspirken med flera. Mellan pirken och kroken har man sedan en pimpellänk på cirka 30 mm. (här är ett exempel på en riktigt bra pimpellänk) Pimpelkroken kan se ut på många olika sätt, men limdroppar i skarpa kontrastfärger och gärna någon tofs med fluorescerande garn funkar bra. Enligt tävlingspimplare så ska lila/rosa vara bra färger i våra trakter men de flesta färger som syns bra funkar. Det är viktigt att matcha krokens storlek till pirken och att inte använda för små krokar om det finns chans till större fisk.
Lämpliga pimpelspön till pimpel med vertikalpirk är exempelvis pimpelspön av modellerna VM-spö, eller NM-spö, som har god känsla. Nylonlina i diameter omkring 0,20–0,22 mm passar till dessa spön. Exempelvis Orsa Fiskecenter och Vestlis Fiske har bra utbud av pimpelgrejor.

Pimpelfiske efter abborre
Det kan bli lite kyligt på isen, men en pigg liten abborre värmer en frusen fiskare!

Så fiskar du:
Släpp ner vertikalpirken till botten, dunka pirken i botten några gånger för att locka dit fisken med ljudet och med att det virvlar upp slam. Höj upp pirken några centimeter och gör några korta lockryck, håll sedan stilla i fem sekunder, ryck igen, håll stilla fem sekunder osv. Nappar det inte, kan man prova att släppa ner pirken på botten och långsamt höja upp den. Ofta sitter fisken där helt plötsligt när man höjer pirken. Känner man ingen fisk inom tre-fem minuter kan det vara idé att göra ett nytt hål och leta vidare. Abborren förflyttar sig sällan några längre sträckor på vintern så det lönar sig att borra nya hål och leta aktivt.

Glöm inte bort att njuta av fisketuren: ta en paus och tänd en mysig brasa och stek lite kolbullar och koka kaffe. Den som är mätt och varm fiskar bättre!

Här hittar du fisken
Djupbranter, sund och runt stengrund är klassiska ställen för att leta abborren på. Men fisken kan även stå på små fläckar ute på en platt sjöbotten i exempelvis en vik, nära ett utlopp eller liknande. Man kan få borra en del för att hitta fisken då abborren vintertid är relativt stationär och ogärna flyttar sig långa sträckor. Hittar man fisk i ett hål finns det ofta mer fisk i området. Borra nya hål bredvid om det slutar att nappa.

Några abborrar i denna storlek blir en fin middag!

Några pimpeltips:
Är det djupare än fem meter bör man välja en något tyngre och rakare pirkmodell så att pirken går snabbare ner till botten. Har man fått igång abborrarna gäller det nämligen att fortast möjligt vara nere med pirken igen då nappruschen snabbt kan vara över. I det kalla vattnet sparar abborrarna på energin och jagar inte så länge åt gången.
Är fisken försiktig och bara smånafsar väljer man en mindre pirk. Ett annat trick för att fånga försiktig fisk är att fiska med längre länk mellan pirk och lyskroken. Agn på kroken som en bit mask eller en maggot triggar abborren att hugga om de är tröga. Om fisken är aggressiv kan man även prova att fiska med en balanspirk som imiterar en liten fisk.

Och du: glöm inte isdubbarna!

Några sjöar med bra abborrfiske:
Storhamrasjön
Lillhamrasjön
Västersjön vid Hamra
Lossjön
Dåasen

Men det finns många andra sjöar att prova fisket på och i de flesta finns det abborre!