
I vårt Put&Take-vatten Abborrtjärn planteras det flera gånger årligen ut öring och storvuxen regnbåge. Sedan den senaste utsättningen simmar det nu runt ett flertal regnbågar på uppemot 4-5kg i tjärnen!
För att fiska i Abborrtjärn måste man lösa ett särskilt fiskekort. Fiskekortet kostar 105 kr på iFiske.se eller 100 kr via Swishbetalning till 123 406 89 53. Fiskekortet är personligt och ger rätt att fånga totalt tre stycken regnbågar/öringar. Får man full pott får man köpa ett kort till! Klicka här för en karta till Abborrtjärn. Parkeringen och vägen till Abborrtjärn är nyligen snöröjda så det är bara att lösa kort och åka dit och prova fiskelyckan!
Några fisketips för regnbåge:
Regnbågen nappar gärna på en färgglad mormyska agnad med maggot eller en bit räka. Ett tips på ett annat bete som brukar vara bra är Attraqua, ett doftbete som är biologiskt nedbrytbart. Det är viktigt att mormyskan har en stark krok. Exempelvis Knosas mormyskor har bra krokar. Fiskar du med räka är små bitar att föredra. Skär räkan med en tunn vass kniv så får du enkelt fina bitar. Ett annat knep är att sätta en bit mask längst ut på kroken som då ringlar sig lockande i vattnet. Små rörelser och full koncentration förbättrar chanserna att kroka en försiktig fisk som bara nafsar lite.
”Lägg dig i bakhåll”
Regnbågen rör sig under sin jakt på mat. Ofta kommer fisken in och letar byten på grunt vatten under gryning och skymning. Detta kan man utnyttja genom att leta rätt på bra platser och vänta in fisken. Bra ställen att bevaka är exempelvis vikar och grundområden nära in- och utlopp. Mete med räka är ofta effektivt och ett enkelt sätt att orka fiska länge. Är det plusgrader eller bara någon minusgrad, går det alldeles utmärkt att flötmeta med ett glidande tackel och en liten haspelutrustning för isfiske. Ställ in djupet så att räkan hänger strax över botten. Använd små räkbitar och en vass krok, exempelvis Kamasan Wide Gap Specialist i storlek 8. Lämplig lindimension på tafsen kan vara 0,22–0,25 mm nylon. Frikoppla rullen så att regnbågen kan dra iväg med betet utan att känna motstånd. Byt räkbit varje timme för att ha en fräscht doftande munsbit att locka med.
”Avsätt rejält med tid”
Regnbågen kan ha tydligt avgränsade napprusher mellan vilka det kan vara extremt trögt. Chanserna att få en fisk ökar om du har möjlighet att avsätta en hel dag till fisket, då kommer du att finnas på plats när fisken nappar. Klassiska aktivitetsperioder är när ljuset förändras i gryning och skymning. Även väderomslag som temperaturhöjningar, eller plötsliga regn- eller snöskurar, kan trigga igång fisken.
Fler fisketips:
Använd en så stor borr som möjligt när du fiskar så ökar chanserna att landa fisken. Det förenklar när en stor fisk ska upp på isen. Se även till att ha färsk lina på rullen då det kan bli rejäla påfrestningar vid plötsliga hugg och kraftiga knyckar mot iskanten. Använd inte heller för tunn lina, 0,25 mm brukar ge god marginal om storfisken hugger. När fisken nappar lönar det sig att behålla lugnet: gör ett bestämt mothugg och håll sedan jämn press på fisken. Försök aldrig tvinga upp en stor och bråkig regnbåge genom hålet. Då riskerar du antingen att linan går av eller att kroken slits loss. Drilla stället fisken lugnt tills den har tröttnat och du kan leda in huvudet i hålet.
Glöm inte isdubbarna! SKITFISKE!